Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
padmin - 2021-06-18

Az európai és magyarországi szinten is legnészerűbb Lexus modell, az eddig is elképesztően sikeres és a márkának rendkívül sok új ügyfelet hozó NX prémium crossover vadonatúj generációval debütál.

A modell külsejét tekintve az előző generációhoz képest első pillantásra nem történt drasztikus változás (nem úgy a beltér tekintetében), de a vonalvezetésen tekintetünkkel hosszabban időzve egyértelműen feltűnnek a még rabulejtőbb, még kifinomultabb formanyelv gyakorlatba ültetésének elemei.

 

A vadonatúj NX a Lexus formanyelvi evolúciójának első lépése, amely a reformok mellett is hű marad a márka alapvető L-finesse filozófiájához, kimagasló szintű formatervet és technológiát kínálva, különösen kifinomult csomagolásban. Az új modell az első NX avantgárd látványára épít, de még kifinomultabb, dinamikusabb és érettebb megjelenést nyújt, még erőteljesebb karakterrel. A formatervező csapat célja az volt, hogy „funkcionális szépséget” alkossanak, vagyis olyan kifejező stílust, amellyel a Lexus kiszolgálja az egyre sokszínűbb ügyféligényeket. A „technológiából származó egyszerűség” letisztult, egyértelmű formatervet eredményez, amely kifejezi az innovatív funkciók és technológiák vonzerejét, valamint a Lexus modern szemléletét is. Az NX erőteljes, magabiztos látványát a kiegyensúlyozott, masszív arányok adják. Az első generációs modellhez hasonlítva a teljes hosszúság 20 mm-rel, a tengelytáv 30 mm-rel, a szélesség 20 mm-rel, a magasság pedig 5 mm-rel növekedett. Az új méretek optimális formát hoznak létre, amely még több helyet biztosít a hátul utazók számára. Elöl a Lexus ikonikus, orsó formájú hűtőrácsa még hangsúlyosabb szerepet játszik az autó formatervében: a meredekebben álló és kifinomultabb kidolgozású elem kihangsúlyozza a hosszú motorháztetőt, amely a széles vállakban folytatódva aktívan hozzájárul a teljes látvány egységéhez. A hűtőrács meredekebb kialakítása javítja a hűtési teljesítményt is. Az erőteljes, agilis benyomást a szélesebb első és hátsó nyomtáv (amit a Global Architecture K (GA-K) platform tesz lehetővé), a hosszú motorháztető, a rövid túlnyúlások és a nagyobb, akár 20
colos
kerekeknek is helyet biztosító kiszélesített kerékjárati ívek is fokozzák. Hátul hangsúlyos megkülönböztető részletként tűnnek fel az új, L-alakú lámpák, amelyeket a jármű teljes hosszán átnyúló fényív köt össze. A Lexus embléma helyét a „LEXUS” felirat vette át a csomagtérfedélen, amely letisztult, modern megjelenést biztosít. A modell funkcionális szépsége a kidolgozott részletekben is megnyilvánul: az NX formatervezőinek és mérnökeinek közös munkáját fémjelzik a különböző légterelők, amelyek a levegőt a karosszéria alá és fölé terelik. Ilyenek például az oldalsó ívek és a motortér új alsó borítása, amely a golflabdákéhoz hasonló felületet kapott. Ez mikroörvényeket hoz létre az autó alatt, nagy sebességnél javítva az egyenesfutást.

 

A vezetés élményét központba helyező új koncepció az utastérben is visszaköszön

A vadonatúj NX-ben elsőként köszönthetjük a Lexus új Tazuna vezetőtér-koncepcióját. A japán kifejezés arra utal, ahogyan a lovas a kantárszár segítségével irányítja a lovát, ennek megfelelően pedig középpontjában a vezető közvetlen, intuitív járművezérlése áll, amely a „kéz a kormánykeréken, szemek az úton” elvet követi. Az új elrendezés azzal fokozza a vezetési élményt, hogy az autóst még magabiztosabbá teszi a járművel és a környezettel történő egyértelműbb, közvetlenebb interakciók révén. A koncepció középpontjában álló intuitív vezérlésre tökéletes példát szolgáltatnak a kormánykerék érintésérzékeny kapcsolói, amelyek személyre szabhatók, hogy a vezető a kívánt funkciót érhesse el velük. Az adott gomb megérintésekor megjelenik annak alakja a head-up kijelzőn, így a vezetőnek nem kell lenéznie a kormánykerékre, hogy ellenőrizze, tényleg a megfelelő funkciót aktiválja-e. A cockpit-érzetet a belső tér vezetőajtótól középkonzolig ívelő kialakítása fokozza. Az itt található információforrások (a multimédiás kijelző, a központi fordulatszámmérővel kialakított műszeregység kijelzői, illetve az opcionális head-up kijelző) egy területre csoportosulnak, így tartalmuk minimális szem- és fejmozgással olvasható. Hasonló elvet követ a jármű vezérlőszerveinek elrendezése: az indítógomb, az előválasztó kar, a vezetési üzemmód választógombja és a klímavezérlők szintén egy területre csoportosulnak, így elérésük és működtetésük egyszerű és tökéletesen intuitív. A formatervezők a Lexus Takumi mestereivel együtt dolgoztak a kormánykerék és az előválasztó kar formatervévnek tökéletesítésén. A kormánykerék kialakítását alapvetően meghatározza a tökéletes fogás és a könnyű működtetés elve, miközben az előválasztó kar a lehető legkisebb méretű, de ideális szögben áll és tökéletesen illeszkedik a kézbe. A Lexus világszerte lemérte az emberek válla és ujjbegye közötti távolságot, hogy olyan belső teret alakítson ki, amely mindenki számára tökéletes irányíthatóságot biztosít az ideális vezetési pozíció mellett.

 

Páratlan kényelem és csendesség

A formatervezők az utastér kialakításánál az első utas számára a luxus lounge-ok érzetét vették alapul, elkülönülve a vezetőtértől. Ezt hangsúlyozza az utastér ívelt központi vonala, amely elválasztja egymástól a két teret. A belső tér kialakítása tökéletesen példázza a Lexus Takumi kézművességét, olyan csúcsminőségű anyagokat felmutatva, amelyek látványa és tapintási érzete is kimagasló élmény. A kényelmet fokozza az első ülés új, precíz kialakítása, különös tekintettel az ülés átmeneteinek kidolgozására, az oldalsó támaszok helyzetére és a konkáv felületek kialakítására, amelyek nagyobb teret biztosítanak az utazók könyöke számára. A szigetelőanyagok bőséges használata kivételesen zaj- és vibrációmentes, csendes és nyugodt környeztet biztosít.

 

Új megoldások az omotenashi (hagyományos japán vendégszeretet) jegyében

A belső tér hangulatát javító új megoldások az omotenashi vendégszeretet filozófiáját tükrözik, amelynek középpontjában az emberek szükséglete, otthonosság-érzete és kényelme áll. Ezek között megtaláljuk a beszállásnál és indításnál üdvözlő fényeket, valamint a műszeregység személyre szabott üdvözletét. A szériában vagy felszereltségi szintnek megfelelően opcionálisan elérhető hangulatfény 64 különböző színt kínál, így a világítás mindig tökéletesen illeszkedik az utazók hangulatához. Az új NX a Lexus első modellje, amely elektromos belső ajtónyitó rendszerrel rendelkezik. Az új elektromos rendszer a hagyományos belső ajtókilincset helyettesíti egy nyomógombos kapcsolóval, amely az ajtópanel könyöklője alatt található. Az egyszerű mozdulattal történő könnyű használatot a japán otthonokból ismert, hagyományos ’fusuma’ építészet téglalap alakú, papírbetétes tolóajtói ihlették. A fokozott kényelemhez a vadonatúj NX tulajdonosai számára is elérhető Lexus Link alkalmazás távoli hozzáférési funkciói is hozzájárulnak, mint például az utastér előfűtése és -hűtése az utazás megkezdése előtt, valamint az ajtók zárása és nyitása. Az elektromos csomagtérfedél működtetése is csendesebbé és gyorsabbá vált: a nyitáshoz vagy a záráshoz szükséges idő nagyjából a felére csökkent, így a művelet csupán négy másodpercet vesz igénybe.