Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2017-10-06

Milyen funkciókkal kell, hogy rendelkezzen egy monitor, ha sok időt fog eltölteni előtte

Napjainkban már rengeteg különféle monitort lehet kapni, így mindenki megtalálhatja az igényének megfelelőt. Vannak azonban olyanok, akik az átlagosnál több időt töltenek el a képernyő előtt. Grafikus tervezők, programozók, pénzügyi szakértők, irodai dolgozók: függetlenül attól, hogy milyen munkát végez, néhány kulcsfunkció lényegesen meg tudja könnyíteni ezt. Az MMD, a Philips monitorok márka licencpartnere összeállította, hogy testének és elméjének kímélése érdekében mire figyeljen a monitor kiválasztásakor.

  • Hát-, és nyakfájás: A fizikális panaszok elkerülése és a képernyő előtt eltöltött idő kényelmesebbé tétele érdekében a monitor kiválasztásakor legyenek elsődlegesek a megfelelő testtartást elősegítő ergonómiai funkciók.
    • Ehhez megfelelő kiindulási alap az állítható magasságú lábazat. A keret és az asztal közötti kisebb távolság révén maximalizálható az olvasási kényelem és a lábazattal szemmagasságba állíthatja a monitort.
    • A Philips SmartErgoBase még ennél is több lehetőséget kínál: Beállítható magassága, billenthetősége, dönthetősége és beállítható forgásszöge révén a monitor olyan maximális kényelmet nyújt, amely csökkenti a hosszú munkanapok által okozott fizikai igénybevételt. A monitor szinte az asztal síkjáig leengedhető. Pozitív mellékhatás továbbá, hogy nincsenek össze-vissza futó kábelek, így a munkahely rendezett benyomást kelt.
  • Fáradt szemek: Ki ne tapasztalta volna már, hogy mennyire elfáradnak a szemei a képernyő előtt töltött hosszú munkaórák során? Ezért a tökéletes munkakörnyezet megteremtésének következő lépése a nem megfelelő megvilágítás és a potenciálisan káros rövid hullámhosszú kék fény káros hatásainak kiküszöbölése.
    • Idővel a rövid hullámhosszú kék fény károsíthatja a szemet. A Philips SoftBlue technológiája a
      hardver
      módosításával, de az eredeti szín megtartásával már a forrásnál kiküszöböl bizonyos kék fényeket. Ezzel ellentétben más, szűrő-alapú módszereknél a sárga árnyalatokat erősítő fényszűrőket helyeznek a képernyő elé. Ez a módszer a legjobb esetben is csökkenti a vizuális élményt, rosszabb esetekben pedig használhatatlanná teszi a képet. A rövid hullámhosszú kék fény csökkentésének egy másik módja a LowBlue mód, amely egy intelligens
      szoftveres
      technológia.
    • A kényelmesebb használat érdekében a Flicker-free technológia szabályozza a fényerőt és csökkenti a kép villódzását. Mivel a képernyőkön a fényerő szabályozását általában
      LED
      háttérvilágítással oldják meg, néhány felhasználó a kép villogását észlelheti, amely gyorsan szemfáradáshoz vezet. A “Flicker-free” technológia a nagyobb vizuális kényelem érdekében azonban újfajta fényerő szabályozást alkalmaz. Ez a különösen az olvasást még kényelmesebbé tevő másik funkció az EasyRead mód, amely papírhoz hasonló olvasási élményt biztosít.
  • Rendezetlen kábelek: Az irodai munkában nagyon kellemetlen, ha túl sok a kábel és túl kevés a csatlakozó. Ez a funkció segíthet:
    • Az
      USB
      -C különösen az ultra-book típusú eszközökkel rendelkező felhasználók számára hasznos. Elosztóvá alakítja a monitort, ezáltal áthidalható a korlátozott csatlakoztathatóság és rugalmasabbá tehető a munkaállomás kialakítása. Az USB-C csatlakozási helyet biztosít a monitorhoz kapcsolt perifériás készülék számára továbbá a videó és audio átvitelhez, valamint a internet-, és
      intranet
      csatlakozáshoz csupán egy SuperSpeed
      USB
      kábelre van szükség.
    • A többmonitoros elrendezések növelik a termelékenységet és lehetővé teszik a zökkenőmentes multitasking munkát. Összekapcsolt (Daisy Chaining) interferenciaszűrő konfigurációt lehetővé tevő monitorok. Ebben az összeállításban, csupán egy
      DisplayPort
      kábellel, amely az egyiktől a következőig fut, több képernyő van összekapcsolva egymással.
  • Nem biztonságos webkamerák: Webkamerákkal gyorsan és egyszerűen tarthatjuk a kapcsolatot a világ bármely táján lévő kollégáinkkal és partnereinkkel. De ez kockázattal is jár: Minden webkamera ablak az Ön vállalatára. A hekkerek által feltört webkamerák jogosulatlan hozzáférési pont létrehozására használhatók fel. A készülékházból kiemelkedő webkamerák kockázat nélküli kényelmes megoldást jelentenek: A webkamera csak akkor emelkedik ki ha szükség van rá és ha nincs használatban, akkor szolidan visszahúzódik.
  • Ökológiai hatások: Új technológiai megoldások vásárlása során egyre több ember törekszik környezettudatos megoldásokra. Ha környezetbarát technológiákkal készült monitort választ, azzal hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, és egyéb más módokon is védi a környezetet.
    • Azáltal, hogy felismeri, Ön mikor tartózkodik a monitor előtt és mikor nem, a PowerSensor akár 80%-kal is képes csökkenteni az energiafogyasztást és ezáltal hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.
    • A higany az emberek és az állatok számára egyaránt az egyik legmérgezőbb természetes anyag. Készüléke ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében válasszon olyan higanymentes képernyőt, mint amilyenek a Philips LED monitorok is.
Ha a monitor kiválasztása során figyelembe veszi ezeket a szempontokat, akkor hosszabb időt tud hatékonyan tölteni a képernyő előtt. Így a monitorok hozzájárulnak az Ön kényelméhez, hatékonyságához és termelékenységéhez – függetlenül attól, hogy mennyi időt vesz igénybe a munka.