Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Ujsag - 2005-05-19

Korábban már olvastunk kósza híreket az SMS-ben érkezÅ? mobiltelefonos vírusokról, melyek tönkreteszik készülékünket.



[%TAB%]Az újabb mobiltelefonok azonban már egy más csatornát is "biztosítanak" a vírusoknak, ugyanis ezek a készülékek egyéb rádiós kapcsolatra is képesek a bluetoothon keresztül. Az így terjedő vírusok sokkal alattomosabbak, mert észrevétlenül és könnyebben fertőznek. A Kaspersky Lab fedezte fel sokak számára kicsit kétes körülmények között az új vírust, melyet Cabirnak nevezett el. Kárt egyelőre nem okoz, "csak" terjed, és időnként a képernyőn hirdeti magát.

[%TAB%]Ez azt jelenti, hogy kifejlődőben vannak olyan kártékony és ravasz mobilvírusok, melyeket az influenzával együtt sokan elkaphatunk akár egy zsúfolt villamoson is. Az egyetlen védekezés egyelőre nem az Algopyrin, hanem a
bluetooth
adapter kikapcsolása használat után, így ugyanis bezárjuk a fertőzés egyetlen kapuját.

[%TAB%]De nem a mobilvírusok jelentik az egyetlen veszélyt a bluetooth-os telefonokra, mivel az egyes készülékekben előforduló biztonságtechnikai hiányosságok segítségével a hackerek akár teljesen átvehetik az uralmat telefonjaink felett anélkül, hogy tudomást szereznénk róla, sőt, még a telefonkönyvünket is ellophatják.